Friday, December 2, 2011

ROH dan JASAD

petang nan hening...

... petang2 camni dengan cuaca sejuk diluar selepas hujan, duduk pulak dalam blik beraircond mmg lah mengundang suasana mengantuk...

maaf wahai lecturer budiman yang sedang bertungkus lumus mengajar di depan... nampaknya perhatian saya bagai di angin lalu melayang-layang mencari tujuan lain...

ROH sepertinya sedang terbang keluar daripada bilik kedap sinaran matahari ni... mencari-cari sesuatu yang dapat melayangkan lagi fikiran keawang-awangan...



wahai jasad, "bertahan!"... jangan kau pulak yang keluar... 'jangan kurang ajar afiz!'(kata2 dlm vc awan nano..haha)... kau kena kuat untuk tetap bertahan...

beberapa minit je lagi kau akan bebas.. dan ketika itu ROH kau akan pulang kepangkuanmu semula... SABARLAH sayangku...

the end~

*mengarut*

Thursday, December 1, 2011

Jodoh

Bismillah...
Jodoh? Ape yang saya tau jodoh ni mmg dah ditetapkan oleh Allah swt sejak azali lagi, cuma ianya rahsia Tuhan untuk kita. Terdapat 3 rahsia Tuhan yang besar untuk kita hambaNya iaitu REZEKI, JODOH dan juga AJAL seseorang manusia.

Kita sebagai hamba sahaya harus akur dengan semua penetapan yg telah dirancang oleh Allah swt. Sesungguhnya DIA lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Bersyukur dengan apa saja yang DIA kurniakan ok? ;)....

ok2 habis bab intro...skang nk talk about my main point =)...
>JODOH...



"saya tengah tunggu jodoh saya"...
ehem.. semua orang kena tau jodoh untuk kita sudah tertulis.. bila?dimana?bagaimana kita ditemukan dengan insan itu yg menjadi tanda tanya... segala tanda tanya tidak perlu kita kaji dan di experimentkan dengan menggadaikan perasaan kita untuk orang yg belum tentu jodoh kita. Saya cakap camni bukan nya nak kata saya tak pernah buat camni.. Saya berkata atas pengalaman... "pengalaman mengajar"... yeah itu mmg sgtlah common dan betul...

"dah bersedia ke nk jumpa dia?"
bab sedia x sedia ni saya tak dapat nak pastikan.. Sebab kadangkala tak semua benda perlu tunggu ke ready-an kita untuk dihadapi.. so, just go with the flow.. Doa, Usaha, Tawakal... yaaa... itu 3 kunci selamat untuk kita kan... insyaAllah...
tapi bab usaha tu tak semestinya kita kena kuar merayap nk pi cari kumbang tuk hinggap kat kelopak kita..usaha tu macam2 benda kita boleh buat sebenarnya.. contohnya...kita usaha menjadi calon isteri atau suami yang terbaik untuk bakal jodoh kita nikahi...ye dak?? hehe

semoga kita semua dikurniakan Jodoh yang baik2 dari Tuhan...insyaAllah...ameennn...

okaylah takat ni je mampu coret....
Salam keberkatan... ^.^

Wednesday, November 9, 2011

Doa untuk berubah v1.0


Bismillahirahmanirahim...

Ya Allah, tingkatkanlah tahap kerajinan dalam diri hambaMu ini. Tekunkan diriku dalam melakukan segala kerja yang dituntut. Buangkan sikap malas yang menjadi parasit dalam diriku. Semoga hari mendatang lebih dimanfaatkan oleh hambaMu yang tidak lari dari sifat leka ini...

Amin yarobbal alamin...

Sunday, August 28, 2011

Sekentut-kentut Aku, Najis Lagi Kau

Wahhh trasa damai dimalam terakhir Ramadhan tahun ini, semoga berjumpa lagi Ramadhan tahun depan... miss ya..
btw, kentut adalah satu fenomena yang agak tidak disukai ramai di Malaysia, tapi aku penah dengar mat Salleh lebih suka dengan kentut berbanding sendawa... terdapat pelbagai jenis bunyi yang terhasil dari kentut.. hah ha mmg macam-macam la. 
Najis pula adalah sejenis bahan urea berbentuk semulajadi yang terhasil dari sistem pencernaan spesies haiwan dan manusia. Pelbagai jenis tekstur najis boleh kita temui seperti bulat-bulat untuk najis arnab, erkk tak sanggup nk describe lebih... harap maklum....
Kentut kebiasaanya berlaku di awal proses pencernaan, atau mungkin juga semasa berlakunya proses. Manakala najis adalah bahan atau hasil bagi proses akhir pencernaan... 
So, anda fikirlah mana baik buruk nya kedua perkara di atas... ngeh heh heh...
sekian...


Friday, August 26, 2011

saya BUKAN perhentian R&R

Nyaman sungguh petang Ramadhan yang ke-26 dengan bau-an hujan membasah bumi... heh he...
btw nak kongsi skit R&R stands for rest and relaxation, and title diatas adalah perhentian R&R yg ada disepanjang highway PLUS Malaysia. Atau dengan kata lain perhentian.
R&R digunakan untuk kita santai dan relax bila kepenatan. R&R juga digunakan untuk kita pergi ketempat yg perlu seperti tempat makan, toilet, cucuk ATM dan macam2 lagi.
Kebiasaanya R&R digunakan untuk sementara waktu sahaja. Apabila selesai, para pengunjung akan meneruskan perjalanan ke tempat lain... dan itulah R&R...saya tekankan sekali lagi...
R&R adalah tempat persinggahan...